Het post-viraal syndroom (PVS) is een verzameling van steeds tezamen voorkomende klinische symptomen als gevolg van het latent actief zijn van een virus. Het syndroom kan bijvoorbeeld optreden na de ziekte van Pfeiffer (Epstein Barr virus), Cytomegalovirus of andere virale infecties zoals ook griep. Symptomen als ernstige vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn en stemmingswisselingen kunnen maanden tot zelfs jaren voortduren. Je bent eigenlijk nooit meer helemaal fit geworden na de virusinfectie.

Zo zie je bijvoorbeeld dat iemand na een heftige Pfeiffer, na jaren, nog steeds moe kan zijn of bij ziekte abnormaal moe is, vaak met opgezette lymfeklieren van de hals.

Epstein-barr-virusDe behandeling in mijn praktijk bestaat uit je geïndividualiseerde middel en ontstoren met de nosode van het virus (het gepotentiëerde virus) In samenhang hiermee kan het nuttig zijn jezelf genezend vermogen te versterken door het ontstoren van je vaccinaties en/of andere reguliere medicatie die je veel gehad hebt (bijvoorbeeld antibioticum), door stressreductie (met je geïndividualiseerde middel), ontgiften met homeopathische middelen, orthomoleculaire suppletie en leefregels.

 

Enkele virussen verantwoordelijk voor een chronische virale infectie

  • de herpesvirussen : herpes simplex I en II, varicella zoster, Epstein-Barr virus (EBV), cytomegalovirus (CMV) en humaan herpesvirus 6 (HHV6)
  • de enterovirussen : echovirus, poliovirus, coxsackievirus
  • de arbovirussen : alfa-, flavi-, bunya- en orbivirussen
  • de norovirussen : die o.a. virale gastro-enteritis veroorzaken
  • de orthomyxovirussen : familie van RNA-virussen waaronder het virus dat influenza (griep) veroorzaakt
  • de overige virussen : rubella, hepatitis A en B en mazelen

Een acute virale infectie kan worden gevolgd door een chronische. Doch ook zonder een acute virale infectie kan een chronisch ziektebeeld ontstaan. Het afweersysteem is dan zodanig verzwakt dat zij niet meer in staat is het virus onder controle te houden.